Sommartid – Ska man ställa fram klockan?

Sommartid – Ska man ställa fram klockan?

Äntligen är det dags att ställa om klockan till Sommartid. I Sverige sker tidsomställningen till sommartid varje år klockan två på natten mellan den sista lördagen och den sista söndagen i mars. En enkel minnesregel för att komma ihåg ifall man ska ställa fram eller tillbaka klockan är att på sommaren så tar man fram utemöblerna. Nu när vi går över till sommartid så är det kanske en aning för tidigt att ställa fram utemöblerna men klockan skall iallafall ställas fram en timme nu inför sommaren.

När går solen upp när det blir sommartid?

Solen går upp en timme senare och går även ner en timme senare. Vilket resulterar i en “längre” dag och mera soltid. Som exempel kan vi ta  Stockholm. Idag i Stockholm så går solen upp 05:30 och går ner klockan 18:17. Normalt så går solen upp endast några minuter tidigare och går ner några minuter senare än vad den gjorde dagen före, men vid tidsomställningen till sommartid så blir det en mycket större skillnad. Imorgon kommer solen att gå upp 06:27 och ner klockan 19:19 i Stockholm. Därav blir det ljusare i en timmes tid imorgon kväll.

Varför började vi med sommar- och vintertid?

Sommartid introducerades för första gången i Thunder Bay i Kanada. Tanken var att man skulle spara energi genom att nyttja soltimmarna bättre. Därav kan man säga att vi värnar även om miljön när vi ställer fram klockorna eftersom att vi då behöver tända lamporna först en timme senare. Första landet att introducera sommartiden var Tyskland som började med detta den 30e April 1916.

Trots att vi bara har använt oss av tidsomställningen för sommartid och vintertid i cirka 100 år, så har denna typ av tankesätt använts mycket tidigare i historien. Forntida civilisationer har använt sig av liknande anpassningar av sina dagliga scheman. Till exempel så hade de romerska vattenklockorna  andra tidsskalor för olika månader.