Järvsö bergcykel park – Heldag med adrenalin och god mat

Järvsö bergcykel park – Heldag med adrenalin och god mat

Det här va mitt första besök på Järvsö Bergcykel Park och min första gång att prova på att cykla downhill överhuvudtaget. Jag såg fram emot upplevelsen att susa ner för lederna i full fart och flyga fram över hoppen precis som jag sett andra göra på Youtube. Som med det mesta som jag kollar på Youtube tänkte jag att hur svårt kan det vara att cykla ned för en backe och hoppa över guppen som dyker upp längsmed banorna.

Men det va så klart mycket svårare och mer fysiskt krävande än vad jag hade tänkt mig, men precis som med skidbackar så finns det olika svårighetsgrader på lederna och därmed är det möjligt för alla som kan cykla, att hitta en bana som passar ens kunskapsnivå. Jag åkte med två rutinerade grabbar som gav mig tips vilket underlättade åkningen otroligt mycket. Så åker ni med ett gäng där ingen av er har åkt tidigare så skulle jag rekommendera att ta en kort grundkurs med deras egna instruktörer.

Med strålande sol hade det nog kunnat bli väldig svettigt i den svarta hjälmen, men det va i min mening perfekt väder för downhillcykling när vi var där nu i veckan, sol och moln med en lagom temperatur. När ni har bestämt er för att åka så kan ni jämföra väder för Järvsö här på Väder24.

All skyddsutrustning och downhillcykel kunde man hyra i förväg på nätet, vilket gjorde det väldigt smidigt att hämta ut precis nedanför backen. Sedan var det bara att ta sig upp med liften. Jag va lite nojig över hur man skulle få med sig cykeln i liften men det va väldigt enkelt att kroka fast den med sadeln vid sidan av liften.

Åker upp för berget med cyklar i liften

När man hade lyckats hoppa av liften (som också var lite nervöst första gången) så va det bara att tuta och köra. Vi valde att börja med Barbro, en av de gröna lederna. De första åken tog jag det lugnt och lärde känna lederna, men allteftersom byggdes modet upp och man kunde börja åka snabbare för varje åk. Ju snabbare man åkte desto högre blev hoppen och därmed även adrenalinnivån. Jag hade lite problem i början med att hålla kvar fötterna på pedalerna när man lyfte från marken men efter lite tips från mina coacher så blev jag även bättre på det och det va nu som man började ha riktigt roligt i backen. Jag höll mig mestadels till Barbro och de andra gröna lederna men provade även på några röda leder. De svarta banorna sparar jag till framtida åk =)

Man skulle ju kunna tro att det är rätt så enkelt att ta sig ned för lederna med cykel, men det tar på krafterna vilket gör detta till en riktigt rolig motionsform, så det är viktigt att ladda ordentligt med frukosten på morgonen för att man ska orka och fylla på med näring under dagen. Lunchen käkade vi på deras restaurang Berg & Bar som ligger precis nedanför backen. Där fick man ordentliga portioner till bra priser så att man hade energi kvar för att åka fyra timmar till.

Sammanfattat så bestod dagen av massor med adrenalin, god mat, trevlig personal och grymma leder att åka på! Hade en riktigt rolig dag på Järvsö Bergcykel Park och sov som men stock när jag kom hem. Det här va absolut inte mitt sista besök på JBP.

Äter en god lunch på Järvsö Bergcykel Park

 

Utsikten från liften ?☀️

A post shared by Väder 24 (@vader24.se) on