Tesla Model 3 – En tredje elbil från Tesla Motors

Tesla Model 3 – En tredje elbil från Tesla Motors

Miljöbilarnas miljöbil Tesla, visade inatt upp sin nya tredje elbil. Detta är ännu ett steg i rätt riktning mot våra mål att sluta använda fossila bränslen för ett bättre klimat och väder på vår jord.

De två tidigare modellerna Model S och Model X är de elbilarna med den överlägset bästa prestandan och räckvidden i jämförelse med andra elbilar på marknaden. Den snabbaste Tesla modellen tar dig från 0 – 100 på 3,2 sekunder, vilket gör den till den snabbaste sedanen i världen. Endast superbilar som t.ex. Bugatti, Ferrari och Lamborghini kan mäta sig med sådan prestanda, men dessa bilar är inga miljövänliga elbilar. Utan snarare tvärt om, sådana bilar slukar otroliga mängder bensin och kostar väldigt mycket mer än en Tesla.

Så med tanke på den prestandan man får så är det en “billig” superbil, men i jämförelse med andra elbilar så är priset det överlägset högsta om man jämför med andra elbilar som t.ex. Nissan Leaf, och inget som gemene man har råd att köpa. En fabriksny fullutrustad Tesla kan kosta upp till 1,7 miljoner svenska kronor, men målet för Elon Musk (Grundaren av Tesla Motors) har alltid varit att nå ut till den stora massan, att kunna tillverka elbilar med bra räckvidd och prestanda som fler har råd att köpa. Detta har man ny lyckats med med deras tredje elbilsmodell; Tesla Model 3.

Tesla Motors Model 3

Tesla Model 3 – En elbil med prestanda för den stora massan

Den billigaste Model 3 kommer att säljas för 35.000 dollar vilket är ungefär 285.000 svenska kronor, vilket gör att den hamnar i samma prisklass som andra “vanliga” bilar på marknaden.

Men till skillnad från de flesta andra vanliga bilar så är detta en elbil, utan några utsläpp alls. Just nu finns det inget pris klart för den Svenska marknaden och med tanke på att bilarna är generellt mycket billigare i USA så kommer nog prislappen i Sverige hamna högt över 300.000.

Tesla 3 har dessutom lovats att vara en av de säkraste bilarna i sedan klassen vilket inte är direkt någon överraskning då den nuvarande Model s redan har fått fem stjärnor i Euro NCAP test vilket gör den till en av de absolut mest säkra bilarna som finns där ute på vägarna. Men den viktigaste frågan förutom prislappen och säkerheten så är det egentligen räckvidden för hur långt man kan köra en elbil.

Tesla har utlovat att man kommer att kunna åka upp till 346 kilometer på en laddning vilket är mer än tre gånger så långt som man kommer i en Nissan Leaf som endast kommer upp till 107 kilometer. Tesla har dessutom lovat att man kommer att försöka utöka detta tills bilen kommer ut på marknaden 2017.

Video från Tesla Model 3 lanseringen

 

Bilder: Tesla Motors / AP